Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.
Måndag
Kyckling med mozzarella och skinka
4 kycklingfiléer (ca 450 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 mozzarellaost (ca 125 g)
4 tunna skivor torkad skinka
färsk basilika
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den i olja i en stekpanna.
Lägg den på ett ugnssäkert fat och stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut den och höj värmen till 225°C.
3. Skär osten i skivor och lägg den på kycklingen. Vira en skinkskiva om varje
filé. Stek i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. Strö över basilika.
Servera med pasta och salladslök.
Tisdag
Köttbullar, falukorv, makaroner
Onsdag
Köttfärslimpa
500 gr köttfärs
1/2 tsk lökpulver
1st ägg
1/2 ströbröd
1 dl mjölk
vitpeppar ur kvarn
1 krm grovmalen svartpeppar
potatis
Gör så här:
Låt ströbröd svälla i mjölken ca 10 min. Häll i köttfärs, ägg, lökpulver
och kryddor. Rör om noga. Forma till en limpa i ugnsfast form. Sätt in
i ugnen 175 grader i ca 30 min, tills den känns riktigt fast.
Servera med kokt potatis och Keldas gräddsås, lingon och gurka.
Torsdag
Kycklingkebab
500 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 tsk maizena (majsstärkelse)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk färsk riven ingefära eller 1 tsk torkad
rivet skal av 1/4 citron
1 msk smör
Gör så här
1. Skär kycklingen i tunna skivor och kör dem i matberedare till färs.
2. Skala och finhacka vitlöken. Hacka salladslöken.
Blanda med kycklingfärsen.
3. Tillsätt salt, maizena, sambal oelek, ingefära och citronskal. Blanda till
en jämn färs.
4. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i smör i en stekpanna i
3–4 minuter på varje sida. Servera i kebabbröd med sallad och grönsaker,
kebabsås, gräddfil och eventuellt ris.
Fredag
Kött / Hamburgare, pommes, sallad
Lördag eller Söndag
Ugnsbakad laxfilé med pommes Alsace
4 x 180 g laxfilé
500 g kokt fast potatis (gärna med skal)
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja
100 g rökt sidfläsk
1 msk olivolja
1,5 dl torrt vitt vin
50 g smör
Salt, peppar, socker
Gör så här
1. Potatisen: Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva
schalottenlöken och vitlöken tunt, grovhacka persiljan och tärna
sidfläsket i kuber, 1x1 cm.
2. Fräs fläsket gyllenen i olivoljan,. Tillsätt löken och vitlöken och låt
svettas nmed en stund.
3. Tillsätt potatisen och vinet och låt småsjuda ca 5 minuter. Tillsätt
smöret och smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Vänd ner
persiljan strax före serveringen, spara lite till garnering.
4. Laxen: sätt ugnen på 150 grader. Grilla hastigt ovansidan av laxen i
en het panna, gärna med rutmönster. Baka färdigt laxen i en ugnsfast
form i ugnen, ca 10 min (till 58 grader i innertemp).
5. Lägg potatisen i djupa tallrikar, toppa med lax och lite bladpersilja.
Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.