Veckans middag,

vad ska vi äta idag...

 

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

 

Måndag

Kyckling med mozzarella och skinka

4 kycklingfiléer (ca 450 g)
1 tsk
salt 
1 krm svartpeppar 
1 msk olivolja 
1 mozzarellaost (ca 125 g)
4 tunna skivor torkad
skinka 
färsk basilika 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den i olja i en stekpanna.

Lägg den på ett ugnssäkert fat och stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut den och höj värmen till 225°C.
3. Skär osten i skivor och lägg den på kycklingen. Vira en skinkskiva om varje

 filé. Stek i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. Strö över basilika.

Servera med pasta och salladslök.

 

Tisdag

Köttbullar, falukorv, makaroner

Onsdag

Köttfärslimpa

500 gr köttfärs
1/2 tsk lökpulver
1st ägg
1/2 ströbröd

1 dl mjölk

vitpeppar ur kvarn
1 krm grovmalen svartpeppar

potatis

 

Gör så här:

Låt ströbröd svälla i mjölken ca 10 min. Häll i köttfärs, ägg, lökpulver

och kryddor. Rör om noga. Forma till en limpa i ugnsfast form. Sätt in

i ugnen 175 grader i ca 30 min, tills den känns riktigt fast.

Servera med kokt potatis och Keldas gräddsås, lingon och gurka.

 

Torsdag

Kycklingkebab

500 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2
salladslökar  eller en bit purjolök
1 tsk
salt 
1 tsk maizena (majsstärkelse)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk färsk riven
ingefära  eller 1 tsk torkad
rivet skal av 1/4 citron
1 msk smör

Gör så här
1. Skär kycklingen i tunna skivor och kör dem  i matberedare till färs.
2. Skala och finhacka vitlöken. Hacka salladslöken.
Blanda med kycklingfärsen.
3. Tillsätt salt, maizena, sambal oelek, ingefära och citronskal. Blanda till

en jämn färs.
4. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i smör i en stekpanna i

3–4 minuter på varje sida.  Servera i kebabbröd  med sallad och grönsaker,

kebabsås, gräddfil och eventuellt ris.

 

Fredag

Kött / Hamburgare, pommes, sallad

 

Lördag eller Söndag

Ugnsbakad laxfilé med pommes Alsace

4 x 180 g laxfilé

500 g kokt fast potatis (gärna med skal)

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 knippa bladpersilja

100 g rökt sidfläsk

1 msk olivolja

1,5 dl torrt vitt vin

50 g smör

Salt, peppar, socker

 

Gör så här
1.  Potatisen: Skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva

schalottenlöken och vitlöken tunt, grovhacka persiljan och tärna

sidfläsket i kuber, 1x1 cm.

2. Fräs fläsket gyllenen i olivoljan,. Tillsätt löken och vitlöken och låt

svettas nmed en stund.

3. Tillsätt potatisen och vinet och låt småsjuda ca 5 minuter.  Tillsätt

smöret och smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Vänd ner

persiljan strax före serveringen, spara lite till garnering.

4. Laxen: sätt ugnen på 150 grader. Grilla hastigt ovansidan av laxen i

en het panna, gärna med rutmönster. Baka färdigt laxen  i en ugnsfast

form i ugnen, ca 10 min (till 58 grader i innertemp).

5. Lägg potatisen i djupa tallrikar, toppa med lax och lite bladpersilja.

 

 

Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:

 

potatis

vitlök
salladslökar  eller purjolök

färsk basilika 

ingefära

citron

bladpersilja

3 schalottenlökar

 

1 kg kycklingfiléer

Köttbullar

Falukorv

4 tunna skivor torkad skinka 

500 gr köttfärs

Kött / Hamburgare

100 g rökt sidfläsk


1 mozzarellaost (ca 125 g)

Ägg

Smör

mjölk

gräddfil

 

pasta

makaroner

lökpulver
ströbröd

maizena (majsstärkelse)
sambal oelek

kebabsås

olivolja 

pommes

4 x 180 g laxfilé

torrt vitt vin eller matlagn.vin

 

 

 

 

Kommentarer till maten (ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...