Veckans middag

vad ska vi äta idag...

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

måndag:

Kokt kycklingfilé med örtsås
 
3 dl långkornigt ris
3 msk koncentrerad kycklingfond
5 kycklingfiléer
150 g färskost med örter och vitlök (16% fett)
3 dl vatten
1 msk maizenamjöl
 
Gör så här
Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. 
Koka upp vatten med fonden. Lägg i kycklingfiléerna och låt 
koka under lock ca 10 minuter. Kontrollera att kycklingen är 
genomstekt d v s att köttsaften är klar utan rosa inslag. Ta 
upp filéerna och vispa ner osten i buljongentillsammans med 
maizena utrört i lite kallt vatten. Låt såsen koka några minuter. 
Lägg tillbaka kycklingfiléerna i såsen. Servera kycklingfiléerna
med sås, ris, sallad och ev bröd.
 
tisdag:
Bakpotatis med skinkröra (för 5 pers)
 
5 bakpotatisar
2 röda paprikor
(12 svarta oliver utan kärnor)
200 g rökt skinka
4 dl minifraiche
italiensk salladskrydda
salt & svartpeppar
 
Gör så här
1. Skölj, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Hacka 
oliverna grovt.Strimla skinkan.
2. Blanda det skurna med minifraichen. Smaka av med 
salladskrydda, salt och peppar. Fördela röran i bakpotatisarna. 
Servera en god sallad till.
 
(Vi vuxna tyckte röran var jättegod, barnen värmde på Mamma 
Scans köttbullar istället. Överbliven röra värmde jag på i en gryta 
och tillsatte lite vitlök – blev jättegod och enkel pastasås till lunch)
 
 
onsdag:
Korv stroganoff med ris
 
1 liten purjolök
smör eller margarin
500 g falukorv
1 msk majsmjöl eller maizenamjöl
4 msk tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde 5 % fett
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 port ris
 
Gör så här
1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Skölj och skiva purjolöken. Fräs purjon i smör eller margarin.
3. Strimla korven och stek den tillsammans med purjolöken i 
pannan.
4. Strö över mjöl, rör om och tillsätt tomatpuré, matlagnings-
grädde, vatten, kryddor och buljongtärning. Koka på svag 
värme i ca 10 minuter.
 
 
torsdag:
Italienska biffar
Ingredienser
500 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk, hackad basilika
½ msk senap
½ dl riven parmesanost
2 msk tomatpuré
1½ dl vatten
2 msk olja
1 förp. Passerade tomater
pestosås
pasta
 
Gör så här
Blanda köttfärs med salt, peppar, ägg, pressade vitlöks-
klyftor, färsk hackad basilika, senap, riven parmesanost, 
tomatpuré och vatten. Forma färsen till biffar.
 Värm en stekpanna med olja och stek bitarna på medel-
värme 3-4 minuter per sida. När biffarna är klara, häll i 
passerade tomater i pannan och låt koka upp. Lägg i 
biffarna och låt dem puttra med en liten stund. Servera 
med pasta med pestosås.
 
 
fredag
Kött med pommes.
 
Alltid på fredagar i familjen Bisting:
En riktigt god stekt/grillad köttbit
Pommes
Ngn god sås (kan köpas färdig)
Sallad
 
Barn ev en hamburgare istället för kött, hemmagjorda 
eller halvfabrikat. LÄSK (bara på fredagar!!!)
 
 
lördag eller söndag:
Kryddiga färsbullar
 
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
Halv gul lök
1 ägg
1 msk garam masala
2 msk mango chutney
salt
matolja  till stekning
 
SÅSEN:
1 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 gula paprikor
2 tsk curry  (gärna Madrastyp)
1 dl passerade tomater
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärningar
1/2 dl mango chutney
2 tsk söt soja  (t ex ketjap manis)
2 tsk maizena utrört i lite kallt vatten
 
Gör så här
Börja med såsen. Skala och skiva löken fint. Skala och 
skiva vitlöken grovt. Strimla paprikan. Stek detta mjukt 
i lite matolja. Pudra över curryn och låt detta fräsa i ca 
1 minut. Häll på passerade tomater, vatten, buljongtärning, 
chutney och soja. Låt detta sjuda på medelvärme i ca 10 
minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner maizenan 
lite i taget tills du är nöjd med konstistensen. Koka upp 
och låt koka i 1 minut. Ta av från värmen.
 
Sätt ugnen på 200°C. Lägg ströbrödet i blöt i mjölken. Fin-
hacka löken till färsen. Blanda samtliga ingredienser till 
färsen noggrant. Forma till stora köttbullar och bryn dessa 
i en het stekpanna i matolja. Lägg över bullarna i en ugnssäker 
form, häll över den varma såsen och bräsera i ca 20 minuter i 
ugnen. Servera med indiskt ris och sallad.

 

Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.

Handla till veckans recept:

(grönsakerna i listan är för att ha i maten.

Köp extra för sallad till maten)

 

5 stora bakpotatis

2 röd paprika

1 gul paprika

1 vitlök

1 liten purjo

2 st gul lök

En kruka färsk basilika

 

150 g färskost vitlök/örter

Parmesan ost

 

Mjölk 3%

Stor förp. minifraiche

Matlagningsgrädde

ägg

 

200 gr rökt skinka

1 falukorv

Kycklingfilé ca 1 kg

1 kg nötfärs eller blandfärs

Kött till fredagen (tex entrecôte, fläskfile, lammfilé)

 

Pommes

 

Svarta oliver utan kärnor

Olivolja

Pestosås

Mango chutney

Tomatpuré

2 förp. passerade tomamer

Dijon senap

Ströbröd

Garam Masala (krydda)

Curry

Paprikapulver

Italiensk salladskrydda

Salt

Svartpeppar

Koncentrerad kycklingfond

köttbuljongtärningar

hönsbuljongtärningar

Ris

Maizénamjöl

Ev. någon färdig sås till fredagsköttet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer till maten(ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...

 

Måndagens kycklingfilé väldigt mild men god. Skinkröran var ingen höjdare tyckte barnen, men mitt tips att göra resterna till lunch är ett toppentips! Korv stroganoff'en var supergod och varenda gnutta gick åt. Italienska biffarna med tillbehör: ohh så gott, men man får inte vara rädd för vitlök! Kryddiga biffar, oj vad gott! Helt klart en bra bjudrätt, lätt att tillaga också och den kan göras i förväg och värmas på när gästerna kommer.