Måndag
Köttfärslimpa
2 dl crème fraiche (gärna lätt)
ca 500 g köttfärs
1 paket fransk löksoppa (pulver)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färs, crème fraiche och löksoppa-
pulver. Forma till en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
In i ugnen i ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och
lingon/saltgurka. Sås kan ev göras på skyn som blir, eller Kelda
klassisk gräddsås kan rekommenderas.
Tisdag
Fisk i citronsås med sockerärter och ris
600 g frysta fisktärningar
1 påse creamy citrus fish, 40 g (kryddmix för fisk)
2 dl crème fraiche, 15 %
2 dl vatten
150 g färska sockerärter
Gör så här
1. Vispa samman kryddmix, crème fraiche och vatten i en låg, vid panna.
Koka upp under omrörning. Lägg i fisktärningarna, koka enligt
förpackningens anvisning.
2. Skölj sockerärterna och koka dem några minuter i lättsaltat vatten.
3. Servera fisken med ris, sockerärter och bröd.
Onsdag
Köttfärsbiffar i eldig sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 smör eller margarin
1 chili
1 röd paprika
1 msk smör eller margarin
1 förp passerade tomater (500 g)
1 msk farin
½ tsk salt
potatis
Gör så här
Skala och finhacka löken och vitlöken. Blanda köttfärs med hälften av
lökhacket, ägg, vatten, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar. Stek
biffarna i margarin eller smör i en stekpanna ca 3 min/sid. Ta upp
biffarna på ett fat.
Skölj, kärna ur och och hacka chili och paprikan. Fräs resterande lökhack,
chili och paprika i margarin eller smör i stekpannan. Tillsätt passerade
tomater, farin och salt. Lägg i biffarna och låt puttra 5-10 min.
Servera biffarna med klyftpotatis och en blandad sallad.
Torsdag
Örtkryddad kycklingfilé med varm pastasallad
4 kycklinglårfiléer, ca 500g
1 citron
1 msk hackad färsk rosmarin
2 msk olivolja
Salt, nymalen svartpeppar
280 g pasta, t ex penne, gärna fullkorn
1 dl pesto
250 g cocktailtomater
100-150 g chèvre, getost
Gör så här
Sätt ugnen på 175ºC. Skölj citronen och riv av skalet. Blanda rosmarin,
citronskal och olivolja. Lägg ner kycklingfiléerna i oljan och vänd runt
några gånger. Bryn filéerna på båda sidor i en stekpanna och krydda med
salt och peppar. Lägg över filéerna i en ugnssäker form och stek mitt i
ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingfiléns innertemperatur är 70ºC.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt vattnet rinna av.
Blanda pastan med peston och vänd ner sköljda halverade tomater. Lägg upp
pastasalladen på ett fat och smula över osten. Servera den örtkryddade
kycklingfilén med pastasalladen.
Lördag eller Söndag
Africana på fläskkött med curry
500 g fläskytterfilé (benfri kotlett)
1 msk olivolja
salt och peppar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 äpple
1 msk olivolja
1 tsk curry
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 hönsbuljongtärning
2 msk ljus maizenamjöl
TILLBEHÖR
ris
konserverade clementiner
nötter, tex jordnötter eller cashewnötter
kokos
bananer
blandad sallad
Gör så här
1. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
2. Skala lök, vitlök och äpple. Skär dem i små tärningar.
3. Fräs lök, vitlök och äpple i oljan med curry några minuter. Tillsätt
vatten, matlagningsgrädde och buljongtärning. Låt det koka ca 10 minuter. Red
av med maizenamjöl utrört i lite vatten till lagom konsistens och koka 1 minut.
Smaka av med salt och peppar.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek köttet några minuter på varje sida
och krydda det med salt och peppar.
5. Häll såsen över köttet och låt det koka några minuter.
6. Servera med kokt ris, blandad sallad och övriga tillbehör i separata skålar.
Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:
150 g färska sockerärter
1 gul lök
1 vitlök
1 grön chili
1 röd paprika
1 citron
1 kruka färsk rosmarin
potatis
cocktailtomater
1 gul lök
äpple (röd mjäll sort passar bäst)
bananer
blandad sallad