Veckans middag,

vad ska vi äta idag...

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

 

Måndag

Köttfärslimpa

2 dl crème fraiche (gärna lätt)
ca 500 g köttfärs
1 paket fransk löksoppa (pulver)

 

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färs, crème fraiche och löksoppa-

pulver. Forma till en limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

In i ugnen i ca 40 minuter. Servera med kokt potatis och

lingon/saltgurka. Sås kan ev göras på skyn som blir, eller Kelda

klassisk gräddsås kan rekommenderas.

 

 

Tisdag

Fisk i citronsås med sockerärter och ris
600 g frysta fisktärningar
1 påse creamy citrus fish, 40 g (kryddmix för fisk)
2 dl crème fraiche, 15 %
2 dl vatten
150 g färska sockerärter

 

Gör så här
1. Vispa samman kryddmix, crème fraiche och vatten i en låg, vid panna.

Koka upp under omrörning. Lägg i fisktärningarna, koka enligt

förpackningens anvisning.
2. Skölj sockerärterna och koka dem några minuter i lättsaltat vatten.
3. Servera fisken med ris, sockerärter och bröd.

 

Onsdag

Köttfärsbiffar i eldig sås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

400 g köttfärs

1 ägg

1 tsk salt

1 krm peppar

1 smör eller margarin

1 chili

1 röd paprika

1 msk smör eller margarin

1 förp passerade tomater  (500 g)

1 msk farin

½ tsk salt

potatis

 

Gör så här

Skala och finhacka löken och vitlöken. Blanda köttfärs med hälften av

lökhacket, ägg, vatten, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar. Stek

biffarna i margarin eller smör i en stekpanna ca 3 min/sid. Ta upp

biffarna på ett fat.

Skölj, kärna ur och och hacka chili och paprikan. Fräs resterande lökhack,

chili och paprika i margarin eller smör i stekpannan. Tillsätt passerade

tomater, farin och salt. Lägg i biffarna och låt puttra 5-10 min.

 

Servera biffarna med klyftpotatis och en blandad sallad.

 

 

Torsdag

Örtkryddad kycklingfilé med varm pastasallad

4 kycklinglårfiléer, ca 500g

1 citron

1 msk hackad färsk rosmarin

2 msk olivolja

Salt, nymalen svartpeppar

280 g pasta, t ex penne, gärna fullkorn

1 dl pesto

250 g cocktailtomater

100-150 g chèvre, getost

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175ºC. Skölj citronen och riv av skalet. Blanda rosmarin,

citronskal och olivolja. Lägg ner kycklingfiléerna i oljan och vänd runt

några gånger. Bryn filéerna på båda sidor i en stekpanna och krydda med

salt och peppar. Lägg över filéerna i en ugnssäker form och stek mitt i

ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingfiléns innertemperatur är 70ºC.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt vattnet rinna av.

Blanda pastan med peston och vänd ner sköljda halverade tomater. Lägg upp

pastasalladen på ett fat och smula över osten. Servera den örtkryddade

kycklingfilén med pastasalladen.

 

 

Lördag eller Söndag

Africana på fläskkött med curry

500 g fläskytterfilé (benfri kotlett)

1 msk olivolja

salt  och peppar

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1 äpple

1 msk olivolja

1 tsk curry

2 1/2 dl vatten

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1/2 hönsbuljongtärning

2 msk ljus maizenamjöl

 

TILLBEHÖR

ris

konserverade clementiner

nötter, tex jordnötter eller cashewnötter

kokos

bananer

blandad sallad

 

Gör så här

1. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.

2. Skala lök, vitlök och äpple. Skär dem i små tärningar.

3. Fräs lök, vitlök och äpple i oljan med curry några minuter. Tillsätt

vatten, matlagningsgrädde och buljongtärning. Låt det koka ca 10 minuter. Red

av med maizenamjöl utrört i lite vatten till lagom konsistens och koka 1 minut.

Smaka av med salt och peppar.

4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek köttet några minuter på varje sida

och krydda det med salt och peppar.

5. Häll såsen över köttet och låt det koka några minuter.

6. Servera med kokt ris, blandad sallad och övriga tillbehör i separata skålar.

 

 

 

Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:

 

150 g färska sockerärter

1 gul lök

1 vitlök

1 grön chili

1 röd paprika

1 citron

1 kruka färsk rosmarin

potatis

cocktailtomater

1 gul lök

äpple (röd mjäll sort passar bäst)

bananer

blandad sallad

 

stor crème fraiche, 15 %

1 matlagningsgrädde

ägg

smör eller margarin

 

600 g frysta fisktärningar

ca 1 kg köttfärs (500 gr x 2 recept)

4 kycklinglårfiléer (ca 500 g)

500 g fläskytterfilé (benfri kotlett)

 

1 paket fransk löksoppa (pulver)

1 påse creamy citrus fish, 40 g (kryddmix för fisk)
1 förp passerade tomater  (500 g)

farinsocker

olivolja

pasta, t ex penne, gärna fullkorn

1 dl pesto

100-150 g chèvre, getost

curry

hönsbuljongtärning

maizenamjöl

ris

konserverade clementiner

nötter, tex jordnötter eller cashewnötter

kokos

 

 

Kommentarer till maten (ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...

 

Måndagens köttfärslimpa var enkel att göra och god, men jag föredrar ändå ett mer traditionellt recept. Det blir saftigare. Tisdagen blev inte alls som den skulle pga olycka i SL-trafiken, så det fick bli en buffé av helgens rester tillsammans med mamma Scans köttbullar istället. Fisken fick göras på onsdagen, och kryddblandningen creamy citrus fish har vi inte hittat i någon affär. Tog creamy curry chicken mix istället. Det blev ok, men lite starkt för fisk tyckte barnen. Torsdagskycklingen var jättegod och väldigt lätt att göra. Vi tog Feta ost i stället för chévre. Africana var jättegott och enkelt. Passade utmärkt att servera när vi hade gäster. Dock behövs det lite mer curry och vitlök än i receptet tycker jag.