Meny och shoppinglista
Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.
Måndag
Bräckt kassler med wok och basilikakräm
1 gul lök 2 morötter 1 röd paprika 1 squash (ca 300 g) 1 msk olja 1 msk soja 2 krm salt 1 krm svartpeppar 2 dl lättcrème fraiche 3 msk hackad färsk basilika saften av ½ lime 1 liten vitlöksklyfta, pressad 500 g kassler 1 msk smör eller margarin 4 port ris
Gör så här: Skala och skiva löken. Skölj, skala och strimla morötterna. Skölj,
kärna ur och strimla paprikan. Skölj och strimla squashen. Fräs
grönsakerna i olja i en wok eller stor stekpanna. Smaksätt med soja,
salt och svartpeppar.
Blanda lätt crème fraiche med hackad färsk basilika, limesaft och
pressad vitlök. Smaksätt med salt och peppar.
Skär kasslern i tunna skivor. Stek kasslerskivorna i margarin eller smör.
Servera med ris.
Tisdag
Spagetti med världens enklaste köttfärssås
500 gr nötfärs ca 1-2 tsk lökpulver 1 frp passerade tomater ca 3 msk ketchup 1 tärning köttbuljong
salt
svartpeppar ca 1 msk kinesisk soya
Ca 500 gr spagetti
Gör så här: Bryn köttfärsen väl. Krydda med lökpulver, salt och peppar. Rör om.
Häll på passerade tomater, ketchup, kinesisk soya och smula i köttbuljong-
tärningen. Smaka av, ev mer peppar/salt. Låt puttra en stund.
Koka samtidigt spagetti.
Onsdag
Stekt fiskfilé med grönsakspuffar
2 morötter 2 potatisar 1 palsternacka 1 zucchini 2 ägg 1 tsk salt 1 krm peppar 2 msk hackad gräslök 2 msk margarin 500 g torskfilé, sej eller hoki ströbröd 1 tsk salt ½ tsk citronpeppar
Gör så här: Skala och grovriv med matberedarens rivskiva eller för hand morötter,
potatisar, palsternacka och zucchini (som inte behöver skalas). Blanda
det rivna med ägg, salt, peppar och hackad gräslök. Smält margarin i en stekpanna. Klicka i smet med en sked och bred ut
till plättar. Stek dem gulbruna på båda sidor. Panera ca 500 g torskfilé
med ströbröd blandat med salt och krossad citronpeppar. Stek fisken
guldgul på båda sidor.
Servera med grönsakspuffarna och en klick matlagningsyoghurt.
Torsdag
Ugnsstekt parmesankyckling
3 dl cornflakes 1 dl färskriven parmesanost 1 tsk italiensk kryddblandning 1 dl smält smör 4 kycklingfiléer (500-600 g)
4 bakpotatis
1 citron
Ev 1 burk kapris
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°C. Mixa cornflakes, parmesan och italiensk
kryddblandning finkornigt i matberedaren. 2. Krydda kycklingen med salt och peppar. Doppa i smöret och vänd
i cornflakesblandningen. 3. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca
25 minuter eller tills kycklingen fått en gyllengul stekyta.
Servera med bakpotatis, citronklyftor och ev kapris.
Gör ev en kall gräddfilsås med tex vitlök att ha i potatisen
Fredag
Kött / hamburgare med pommes. Sallad.
Lördag eller Söndag
Balsamicofilé med tryffelkantareller
ca 600 g fläskfilé 2 vitlöksklyftor 1 dl balsamvinäger 3 msk flytande honung smör eller olja att steka i salt, flingsalt, svartpeppar
TRYFFELKANTARELLER 200 g rimmat sidfläsk 1 syrligt äpple 200 g rensade kantareller 2-3 tsk tryffelolja 1 påse ruccola (ca 70 g)
Gör så här 1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter. 2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20–25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C. 3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola. 4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
Servera med en krämig potatisgratäng.
Inköpslista
Potatis
4 bakpotatis
1 gul lök 4 morötter 1 röd paprika 2 squash (ca 300 g) 1 lime
1 citron vitlök 1 palsternacka
En kruka gräslök
en kruka färsk basilika
1 syrligt äpple
1 påse ruccola (ca 70 g)
200 g rensade kantareller (eller konserverade/torkade)
matlagningsyoghurt
2 dl lättcrème fraiche smör eller margarin ägg
parmesanost
5 dl matlagningsgrädde
500 g kassler 500 gr nötfärs
4 kycklingfiléer (500-600 g)
600 g fläskfilé
200 g rimmat sidfläsk Fredagskött / hamburgare
500 g torskfilé, sej eller hoki
tryffelolja
olja soja passerade tomater ketchup köttbuljong
spagetti
ris
ströbröd citronpeppar
lökpulver
italiensk kryddblandning cornflakes balsamvinäger flytande honung Ev 1 burk kapris
pommes
|