Veckans middag,

vad ska vi äta idag...

 

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

 

Måndag

Bräckt kassler med wok och basilikakräm

1 gul lök 
2 morötter 
1 röd paprika 
1 squash  (ca 300 g)
1 msk olja
1 msk soja 
2 krm salt 
1 krm svartpeppar 
2 dl lättcrème fraiche
3 msk hackad färsk basilika 
saften av ½ lime 
1 liten vitlöksklyfta, pressad
500 g kassler
1 msk smör eller margarin
4 port ris 

 

Gör så här:
Skala och skiva löken. Skölj, skala och strimla morötterna. Skölj,

kärna ur och strimla paprikan. Skölj och strimla squashen. Fräs

grönsakerna i olja i en wok eller stor stekpanna. Smaksätt med soja,

salt och svartpeppar.

Blanda lätt crème fraiche med hackad färsk basilika, limesaft och

pressad vitlök. Smaksätt med salt och peppar.

Skär kasslern i tunna skivor. Stek kasslerskivorna i margarin eller smör.

Servera med ris.

 

 

Tisdag

Spagetti med världens enklaste köttfärssås

500 gr nötfärs
ca 1-2 tsk lökpulver
1 frp passerade tomater
ca 3 msk ketchup
1 tärning köttbuljong

salt

svartpeppar
ca 1 msk kinesisk soya

Ca 500 gr spagetti

 

Gör så här:
Bryn köttfärsen väl. Krydda med lökpulver, salt och peppar. Rör om.

Häll på passerade tomater, ketchup, kinesisk soya och smula i köttbuljong-

tärningen. Smaka av, ev mer peppar/salt. Låt puttra en stund.

Koka samtidigt spagetti.

 

 

Onsdag

Stekt fiskfilé med grönsakspuffar

2 morötter 
2 potatisar 
1 palsternacka 
1 zucchini 
2 ägg
1 tsk salt 
1 krm peppar 
2 msk hackad gräslök 
2 msk margarin 
500 g torskfilé, sej eller hoki
ströbröd
1 tsk salt 
½ tsk citronpeppar

 

Gör så här:
Skala och grovriv med matberedarens rivskiva eller för hand morötter,

potatisar, palsternacka och zucchini (som inte behöver skalas). Blanda

det rivna med ägg, salt, peppar och hackad gräslök.
Smält margarin i en stekpanna. Klicka i smet med en sked och bred ut

till plättar. Stek dem gulbruna på båda sidor. Panera ca 500 g torskfilé

med ströbröd blandat med salt och krossad citronpeppar. Stek fisken

guldgul på båda sidor.

Servera med grönsakspuffarna och en klick matlagningsyoghurt.

 

 

Torsdag

Ugnsstekt parmesankyckling

3 dl cornflakes
1 dl färskriven parmesanost 
1 tsk italiensk kryddblandning
1 dl smält smör
4 kycklingfiléer (500-600 g)

4 bakpotatis

1 citron

Ev 1 burk kapris

 

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Mixa cornflakes, parmesan och italiensk

kryddblandning finkornigt i matberedaren.
2. Krydda kycklingen med salt och peppar. Doppa i smöret och vänd

i cornflakesblandningen.
3. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca

25 minuter eller tills kycklingen fått en gyllengul stekyta.

Servera med bakpotatis, citronklyftor och ev kapris.

Gör ev en kall gräddfilsås med tex vitlök att ha i potatisen

 

 

Fredag

Kött / hamburgare med pommes. Sallad.

 

 

Lördag eller Söndag

Balsamicofilé med tryffelkantareller

ca 600 g fläskfilé 
2 vitlöksklyftor
1 dl balsamvinäger 
3 msk flytande honung
smör eller olja att steka i
salt, flingsalt, svartpeppar

TRYFFELKANTARELLER
200 g rimmat sidfläsk 
1 syrligt äpple
200 g rensade kantareller 
2-3 tsk tryffelolja
1 påse ruccola (ca 70 g)

 

Gör så här
1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor. Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta, peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugn 20–25 minuter tills innertemperaturen når ca 67°C.
3. Fintärna fläsk och äpple. Stek fläsk och kantareller knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med äpple, tryffelolja och rucola.
4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.

Servera med en krämig potatisgratäng.

 

 

 

Inköpslista

Potatis

4 bakpotatis

1 gul lök 
4 morötter 
1 röd paprika 
2 squash  (ca 300 g)
1 lime 

1 citron
vitlök
1 palsternacka 

En kruka gräslök 

en kruka färsk basilika 

1 syrligt äpple

1 påse ruccola (ca 70 g)

200 g rensade kantareller (eller konserverade/torkade)

matlagningsyoghurt

2 dl lättcrème fraiche
smör eller margarin
ägg

parmesanost 

5 dl matlagningsgrädde

 

500 g kassler
500 gr nötfärs

4 kycklingfiléer (500-600 g)

600 g fläskfilé 

200 g rimmat sidfläsk 
Fredagskött / hamburgare

500 g torskfilé, sej eller hoki

tryffelolja

olja
soja 
passerade tomater
ketchup
köttbuljong

spagetti

ris

ströbröd
citronpeppar

lökpulver

italiensk kryddblandning
cornflakes
balsamvinäger 
flytande honung
Ev 1 burk kapris

 

pommes

 

 

 

Kommentarer till maten (ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...

 

Bräckt kassler med wok gjorde vi om till mer Thai med wokkryddor och cocosmjölk. Var helt enkelt sugna på det. Köttfärssåsen är ju en gammal goding som man helt enkelt måste ha ibland. Fisk med grönsakspuffar var gott, men ingen favorit för barnen. Parmesankycklinge var riktigt smarrig, varenda smula gick åt. Balsamico-filén var god men lite bökig att göra