Måndag
Oreganokyckling
4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl Kelda matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger
Gör så här
1. Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3. Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta.
Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.
4. Servera med kokt potatis i halvor, morötter och salladslök.
Tisdag
Medelhavsbiffar
500 g köttfärs
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
rivet skal från 1 citron
10 soltorkade tomater
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk torkad salvia
smör/olja till stekning
salt och peppar
Gör så här
1.Blanda köttfärsen med potatismjöl, mjölk, citronskal, 2 krm salt och 3
krm svartpeppar.
2. Forma 8 lika stora biffar. Stek dem i en stekpanna med en klick smör
eller olja tills de fått fin färg. Ta upp biffarna och torka ur pannan.
3. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg ner dem och krydda med salvia, 3
krm salt och 1 krm peppar. Häll över matlagningsgrädden.
4. Lägg ner biffarna och låt puttra under lock i några minuter. Servera
med färsk pasta och sallad.
Onsdag
Frasig fisk med franska ärter
6 styckfrysta torskfiléer (à 100 g) eller 4 ryggfiléer (à 140 g)
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 msk smör + 1 msk olja
Sås
3 dl gräddfil
1/2-1 msk dijonsenap
2 msk bostongurka
Franska ärter
1 gul lök
smör till stekning
1 paket frysta ärter (à 250 g)
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till såsen och ställ den kallt till servering.
2. Skär fisken fryst i lagom portionsbitar. Vispa upp äggen i en djup
tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i två andra djupa tallrikar. Salta och
peppra i mjölet.
3. Doppa fisken i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Se till att
paneringen täcker runt fiskbitarna.
4. Smält smör/olja i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun på medelgod
värme. Var försiktigt så inte paneringen bränner. Beräkna stektiden till
6–8 minuter. Varmhåll i ugnen om du steker till många.
5. Finhacka lök och stek försiktigt i en klick smör utan att den tar färg.
Ös i de frysta ärterna och låt alltsammans fräsa ett par minuter. Krydda
med salt och peppar. Servera fisken med kokt potatis eller ris och kanske
en citronklyfta.
Torsdag
Pyttipanna med stekt ägg
Lätt som en plätt, färdigköpt pytt av något slag, och stekta ägg.
Kokt broccoli eller annan typ av grönt
Fredag
Kött / hamburgare med pommes
Lördag eller Söndag
Köttgryta med tomat
8-10 potatisar
3-4 morötter
500 g grytbitar av gris
1/2 msk flytande margarin
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1 förpackning krossade tomater gärna med basilika (500 g)
1 dl grädde (max 5%)
Tillbehör: sallad, bröd
Gör så här
1. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
2. Bryn köttet i margarinet. Krydda med salt och peppar.
3. Häll på krossade tomater och grädde.
4. Låt puttra under lock, ca 15 minuter.
5. Låt potatis och morötter rinna av och pressa igenom potatispress.
6. Servera grytan med morotspotatisen, blandad sallad och bröd.
Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept: