Veckans middag,

vad ska vi äta idag...

 

 

 

 

Meny och shoppinglista

 

Alla recept är beräknade för 4 personer om inget annat angives.

 

 

Måndag

Oreganokyckling

4 kycklingfiléer (ca 500 g)

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

2½ dl Kelda matlagningsgrädde

1 hönsbuljongtärning

2-3 tsk färsk eller torkad oregano

1½ msk balsamvinäger

 

Gör så här

1. Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.

2. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.

3. Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta.

Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.

4. Servera med kokt potatis i halvor, morötter och salladslök.

 

 

Tisdag

Medelhavsbiffar

500 g köttfärs

1 1/2 msk potatismjöl

1 dl mjölk

rivet skal från 1 citron

10 soltorkade tomater

5 dl matlagningsgrädde

2 tsk torkad salvia

smör/olja till stekning

salt och peppar

 

Gör så här

1.Blanda köttfärsen med potatismjöl, mjölk, citronskal, 2 krm salt och 3

krm svartpeppar.

2. Forma 8 lika stora biffar. Stek dem i en stekpanna med en klick smör

eller olja tills de fått fin färg. Ta upp biffarna och torka ur pannan.

3. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg ner dem och krydda med salvia, 3

krm salt och 1 krm peppar. Häll över matlagningsgrädden.

4. Lägg ner biffarna och låt puttra under lock i några minuter. Servera

med färsk pasta och sallad.

 

 

Onsdag

Frasig fisk med franska ärter

6 styckfrysta torskfiléer (à 100 g) eller 4 ryggfiléer (à 140 g)

2 ägg

1 dl vetemjöl

1 1/2 dl ströbröd

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1/2 msk smör + 1 msk olja

 

Sås

3 dl gräddfil

1/2-1 msk dijonsenap

2 msk bostongurka

 

 

Franska ärter

1 gul lök

smör till stekning

1 paket frysta ärter (à 250 g)

 

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till såsen och ställ den kallt till servering.

2. Skär fisken fryst i lagom portionsbitar. Vispa upp äggen i en djup

tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i två andra djupa tallrikar. Salta och

peppra i mjölet.

3. Doppa fisken i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Se till att

paneringen täcker runt fiskbitarna.

4. Smält smör/olja i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun på medelgod

värme. Var försiktigt så inte paneringen bränner. Beräkna stektiden till

6–8 minuter. Varmhåll i ugnen om du steker till många.

5. Finhacka lök och stek försiktigt i en klick smör utan att den tar färg.

Ös i de frysta ärterna och låt alltsammans fräsa ett par minuter. Krydda

med salt och peppar. Servera fisken med kokt potatis eller ris och kanske

en citronklyfta.

 

 

Torsdag

Pyttipanna med stekt ägg

Lätt som en plätt, färdigköpt pytt av något slag, och stekta ägg.

Kokt broccoli eller annan typ av grönt

 

Fredag

Kött / hamburgare med pommes

 

 

Lördag eller Söndag

Köttgryta med tomat

8-10 potatisar
3-4 morötter
500 g grytbitar av gris
1/2 msk flytande margarin
1 tsk salt 
1 krm kajennpeppar
1 förpackning krossade tomater gärna med basilika (500 g)
1 dl grädde (max 5%)

Tillbehör: sallad, bröd


Gör så här
1. Skala och skär potatis och morötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
2. Bryn köttet i margarinet. Krydda med salt och peppar.
3. Häll på krossade tomater och grädde.
4. Låt puttra under lock, ca 15 minuter.
5. Låt potatis och morötter rinna av och pressa igenom potatispress.
6. Servera grytan med morotspotatisen, blandad sallad och bröd.

 

 

 

Tips: läs igenom inköpslistan och stryk sådant som du redan har hemma.
Handla till veckans recept:

 

10 potatisar

3-4 morötter

1 gul lök

Vitlök

Citron

 

4 kycklingfiléer (ca 500 g)

500 g köttfärs

500 gr grytbitar av gris

6 styckfrysta torskfiléer (à 100 g) eller 4 ryggfiléer (à 140 g)

Fredagskött + ev hamburgare

 

3 dl gräddfil

smör

9 dl matlagningsgrädde

Mjölk

ägg

 

frysta ärter

fryst Pytt i Panna

Pommes

 

soltorkade tomater

hönsbuljongtärningar

färsk eller torkad oregano

torkad salvia

kajennpeppar

balsamvinäger

potatismjöl

vetemjöl

ströbröd

Dijonsenap

Bostongurka

fredagssås

krossade tomater

 

 

 

Kommentarer till maten (ja, vi har alltid kött/hamburgare på fredagar)...

 

Alla tre barnen var sjuka denna vecka, så det blev inte lagat helt enligt schemat eftersom ingen hade matlust. Men Oreganokyckling var jättegott och alla åt lite trots sjukdom.  Medelhavsbiffar med pasta också gott, men man kan minska mängden soltorkade tomater något men låta såsen puttra en längre stund innan man lägger tillbaka biffarna. PyttiPanna behöver ingen kommentar och resten av recepten får bli lagade och kommenterade en annan gång.